Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IVL och KTH utvecklar verktyg för samhällsplanering i nolltillväxt

Publicerad: 19 december 2019, 11:01

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH ska utveckla verktyg och metoder som gör att forskningsresultaten från projektet ”Bortom BNP-tillväxt: Scenarier för ett hållbart samhällsbyggande” kommer till användning i lokala och regionala planeringsprocesser.


Forskningsprojektet avslutades förra året och levererade fyra scenarier för hur Sverige skulle kunna utvecklas utan ekonomisk tillväxt fram till 2050. I stället för ekonomisk tillväxt uppfylldes i scenarierna ett antal andra politiskt antagna ekologiska och sociala hållbarhetsmål. I de fyra olika scenarierna har forskarna också undersökt hur boende, arbetsliv, mobilitet, matproduktion och samhällsekonomi kan organiseras och vad som krävs för att exempelvis klara sysselsättning och inkomster.

”Många gånger finns det en medvetenhet hos dem som arbetar med samhällsplanering på lokal och regional nivå att det behövs andra, mer kraftfulla åtgärder än idag, för att nå satta klimat- och hållbarhetsmål. Men tankemässiga och strukturella hinder ligger i vägen för handling. Det vi vill göra är att stärka den institutionella kapaciteten för omställning och skapa verktyg som kan användas rent praktiskt i det arbetet”, säger Åsa Nyblom, projektledare på IVL, i en kommentar.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.