onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ja till gruva: Nickel viktigare än renskötsel

Publicerad: 22 augusti 2013, 09:41

Regeringen säger ja till omtvistad gruva i ett område som pekas ut som riksintresse för både rennäringen och mineralutvinningen.


Nu får nickelbrytningen i Rönnbäcken utanför Tärnaby i Storumans kommun klartecken av regeringen. Företaget Nickel mountains planerar tre dagbrott ett par mil söder om Tärnaby plus bland annat anläggningar för malmbehandling och upplag för gruvavfall, uppger SR Oddasat.

Projektet har varit omstritt och det lokala motståndet stort och den juridiska processen har varit komplicerad. Högsta domstolen fann enligt radiokanalen att området är riksintressant för såväl rennäringen som mineralutvinningen, men att dessa intressen i det här fallet är oförenliga. Eftersom regeringen inte hade bedömt vilket av de två intressena som var mest hållbart i längden skickade domstolen tillbaka frågan till regeringen.

Nu har regeringen bestämt sig. En nickelgruva har den största samhällsekonomiska nyttan. Gruvan kan enligt Oddasat ge upp till 500 jobb och göra Sverige självförsörjande på nickel.
Regeringen menar att gruvan vars livslängd är beräknad till 27 år innebär en kort insats som ger stora samhällsekonomiska vinster. Sedan kan marken efterbehandlas.

Nu väntar mark- och miljödomstolens prövning av verksamheten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev