Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ja till ny viltvårdsmyndighet

Publicerad: 31 mars 2015, 12:43

Regeringen kan få inrätta en ny jakt- och viltvårdsmyndighet. Riksdagen röstade 26 mars för det förslaget, som allianspartierna lagt fram.


Ämnen i artikeln:

JaktLena EkVarg

Alliansen är missnöjd med Naturvårdsverkets skötsel av viltvårdsförvaltningen och tillsatte under regeringstiden en jaktlagsutredning.

Utredningen lades sedan ned i förtid av de rödgröna.  Men riksdagen anser att viktiga frågor inte utretts klart. Frågorna rör bland annat fjälljakt, jakt på allmänt vatten, samernas rätt att jaga, förvaltning av säl och jakt på kronhjort samt jakt i Sveriges ekonomiska zon.

Förra miljöministern Lena Ek (C) har drivit förslaget om en ny viltvårdsmyndighet och skriver i en motion att det bör göras en översyn av regelverket kring hantering av vapenlicenser för att underlätta för jägare. Hon tycker också att viltförvaltningen ska styras från nationell nivå till regional nivå och att art- och habitatdirektivet ska styras och avgöras i Sverige. Ek skriver att inga rovdjur är utrotningshotade och att det bör bedrivas en riktad, selektiv jakt på varg.

De rödgröna förväntas nu ta fram en ny myndighet som får ansvaret för jakt- och viltfrågor som tidigare hanterats av Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

JaktLena EkVarg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.