Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ja till nya kommissionen

Publicerad: 22 Oktober 2014, 09:35

EU-parlamentet gav idag grönt ljus till den nya kommissionen, en process som föregicks av hård kritik mot miljö-, klimat- och energikommissionärerna. Men stödet var svagare än 2004 och 2010.


Idag röstade EU-parlamentet ja till den nya EU-kommissionen under ledning av kristdemokraten Jean-Claude Juncker. Parlamentet gav grönt ljus till kommissionen som kollektiv, inte till enstaka kandidater till ministerposterna.

Resultatet blev 423 ja-röster, 209 nej-röster och 67 nedlagda röster. Det innebär att en ny kommission med 27 nya kommissionärer kan börja jobba den 1 november. Men först måste den formellt få ja från medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Från slutet av september fram till den 20 oktober förhördes de 27 kandidaterna, bland dem Cecilia Malmström (FP), av parlamentarikerna. Jean-Claude Juncker har bytt ut några av de mest kritiserade kandidaterna och satt in nya.

Bland annat har den slovakiske diplomaten Maroš Šefèoviè klivit in på den viktiga posten att leda energiunionen efter att parlamentet gjort tummen ned till slovenskan Alenka Bratušek. Däremot kvarstår den hårt kritiserade spanske kandidaten Miguel Arias Cañete till posten för klimat och energi och maltesen Karmenu Vella till posten som miljökommissionär, dessutom med ansvar för havs- och fiskefrågor.

I ett pressmeddelande från kommissionen jämförs dagens omröstning med Barrosos första och andra kommission. Då var det fler som röstade ja än idag. Den första kommissionen som valdes 2004 fick 449 ja-röster, 149 nej och 82 nedlagda röster medan den andra kommissionen som fick ja 2010 gick igenom med 488 ja-röster mot 137 nej-röster och 72 nedlagda röster.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.