Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ja till räddningspaketet

Publicerad: 11 December 2008, 06:55

Representanthuset har godkänt krisplanen för de amerikanska biljättarna på 15 miljarder dollar. Men motståndet väntas bli stort i senaten.


Det krispaket på 15 miljarder dollar som ska rädda de särjade amerikanska bilbolagen Chrysler, Ford och GM fick tummen upp av representanthuset, vars talman Nancy Pelosi framhåller att krislånen kommer att ny fart på bilindustrin och underlätta för landets dystra ekonomiska tillstånd.

– Lagförslaget sätter oss på ett nytt spår mot livskraft. Det är ett prov. Och vi kommer snart, inom några veckar, att se om cheferna i Detroit är villiga att göra valen (som är villkoren i paketet)", sade hon enligt TT.

Pengarna är utformade som kortfristiga lån och ska hjälpa bolagen att överleva till och med mars. En så kallad bil-tsar ska tillsättas av Vita huset. Bil-tsaren får stor makt över vad bolagen, som tar det av nödlånen, får och inte får göra. Om de inte lyder dras pengarna tillbaka

Nu ska förslaget vidare till senaten. Där väntas dock motståndet bli stort bland republikanerna.

– Att detaljstyra en affärsverksamhet från Washington är den yttersta formen av övermod. Det kommer aldrig att fungera, säger republikanen Tom Feeney enligt TT som menar att lånen blir påfrestande för de redan ansträngda skattebetalarna.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.