torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ja till slutförvaring i Euraåminne

Publicerad: 14 januari 2009, 08:33

Kärnkraftskommunen Euraåminne säger ja till bergrum för högaktivt kärnbränsle.


Mitt emot Söderhamn på andra sidan Bottenviken ligger Eurajoki, eller Euraåminne, en liten kommun med ett kärmkraftverk på skärgårdsön Olkiluoto. Där ska ytterligare en reaktor byggas vid sidan av de två befintliga.

I fem år har man också börjat gräva för ett underjordiskt slutförvar. Formellt har det hittills handlat om ett forskningsutrymme som döpts till Onkalo. Steg nummer två kan nu inledas efter att kommunen sagt ja. Blott regeringens beslut återstår.

Onkalo är färdigbyggt år 2010 och dår har även berggrunden studerats grundligt. Därefter börjar man spränga för en inkapslingsanläggning och de stora utrymmena för slutförvaring. De börjar fyllas 2020 och nästan 100 år senare, runt 2125 beräknas lagret vara fullt med 6 500 ton uran och färdigt att stänga.

Bygget av Onkalo inleddes med sprängning av en lång, vindlande körtunnel och ett ventilationsschakt ner till huvudforskningsnivån -220 meter. Därifrån undersöker man bergets kvalitet och grundvattennivå för att kunna fortsätta ner till den nedre nivån -520 meter.

Finland har fyra reaktorer, två i Euraåminne och två i Lovisa vid Finska viken. Den femte ska alltså byggas på Olkiluoto.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev