Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Jacob Risberg:”Jag ger gärna ett exemplar till vår nya miljöminister Lena Ek”

Publicerad: 18 Oktober 2011, 05:44

Svenska kyrkans klimathandläggare, Jacob Risberg, tipsar om sin favoritrapport.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Rickard Wolrath

Namn: Jacob Risberg
Ålder: 38 år
Arbetar som: Klimatpolitisk handläggare, Svenska kyrkan

Favoritrapport: The Greenhouse Development Rights Framework – The right to development in a climate constrained world, av Paul Baer, Tom Athanasiou, Sivan Kartha, and Eric Kemp-Benedict
Antal sidor: 116, Heinrich Böll Foundation (i samarbete med bl.a. SEI)

Varför den bör läsas: FN:s klimatförhandlingar har strandat eftersom förtroende saknas mellan Annex I och icke-Annex I-länderna (traditionellt I- respektive U-länder). De rika länderna vill inte förbinda sig vid fler åtaganden innan de vet att även utvecklingsländerna, särskilt de största som Indien, Kina och Brasilien, förbinder sig att göra mer. U-länderna å sin sida pekar, med rätta, på att det är de rika länderna som står för det historiska förbrukandet av det atmosfäriska utrymmet och att de måste ha rätt till en ekonomisk utveckling.

De som drabbas i allt detta är inte bara våra barn och barnbarn, utan framförallt de människor som bor i världens fattigaste länder och som i stor utsträckning redan drabbats av klimatförändringar. Allt från extrem torka flera år i rad på Afrikas horn till extrema översvämningar och tropiska stormar i Sydasien slår hårt, främst mot ländernas egen matförsörjning.

Det Greenhouse Development Rights, GDR, gör är att visa på en modell som både säkrar klimatet samtidigt som fattiga erkänns rätten till ekonomisk utveckling. Modellen är lika genial som den är simpel. GDR omfattar alla världens länder, men undantar de allra fattigaste människorna, och visar hur stor del av det globala åtagandet varje land bör ha. Detta räknas ut med två koefficienter varav den första är historiska utsläpp. Men den går inte så långt tillbaka i tiden utan enbart till 1990 då det fanns politisk konsensus kring att våra utsläpp påverkar klimatet. Den andra koefficienten är ekonomisk förmåga. Man räknar på den beskattningsbara inkomsten i alla världens länder men undantar de som lever på mindre än USD 20 per dag eftersom de behöver sina pengar till mat, husrum, utbildning, sjukvård etc, samtidigt som de knappt är med om att bidra till klimatförändringen med sina låga utsläpp.

Givet att vi vet vilka globala insatser som behövs för att säkra klimatet kan vi således räkna ut hur mycket varje land bör göra, samtidigt som man säkrar fattigas rätt till utveckling. Det fascinerande är att se hur mycket Sverige då bör göra för att leva upp till sina åtaganden. Jag tycker att först när vi lever upp till det har vi rätt att börja ställa krav på utvecklingsländerna att göra sitt.

Bästa citatet: Eftersom själva texten är ganska teknisk hittar jag ett av mina favoritcitat i inledningen:

”The trust deficit between North and South must be recognised and understood, and the world must begin to take concrete steps towards climate equity in a way that also delivers real action given the urgency of the climate crisis. For that we need to be not only creative and cautious, but also sensible and courageous.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon:
Eftersom jag har flera exemplar av GDR kvar ger jag gärna ett till vår nya miljöminister Lena Ek. Men sedan även en till UNFCCC:s generalsekreterare Christiana Figueres. Motiveringen är att när jag presenterat GDR för olika förhandlare har de sagt att idén är jättebra men inte politiskt möjlig. Men om förhandlingarna kör fast skulle det kunna vara en idé att lyfta in i sista minuten. Jag tar det som en uppmaning att nu få Christiana Figueres att lyfta in idén om GDR i de låsta förhandlingarna.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.