Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Jag är uppvuxen i miljonprogrammet”

Publicerad: 6 Maj 2015, 09:04

HÅLLBAR STAD. Stort behov av att rusta upp miljonprogrammet, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).


Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 6 maj.

Regeringens satsning för att bygga och renovera bostäder ligger på totalt 6,2 miljarder kronor. I det ingår pengar till rot-avdrag så att man kan fortsätta renovera till exempel kök och badrum.  I nästa budget hoppas bostadsminister Mehmet Kaplan (MP), ansvarig hos regeringen för stadsutveckling, att satsningen blir ännu större.

– Oavsett kommer det inte att räcka till behovet att rusta upp cirka 600 000 bostäder runt om i landet. Vi måste hitta en balans för att få ut mesta möjliga klimatnytta av upprustningen, säger Mehmet Kaplan på Miljöaktuellts konferens Hållbar stad.

Ett investeringsstöd på 3,2 miljarder kronor till energismarta hyresrätter är en del av satsningen. Regeringen sätter upp som krav att lägenheterna ska vara minst 20 procent bättre än byggnormen. Men Mehmet Kaplan svävar på målet när han svarar på frågan varför regeringen i stället inte ger i uppdrag till Boverket att skärpa reglerna.

– Från vår sida har vi två krav på de som får ta del av investeringsstödet. Det ena att de inte får sätta vilka hyror som helst, det finns riktvärden, och för det andra finns krav på energiförbrukningen, säger Mehmet Kaplan.

Energiförbrukning på högst 64 kilowattimmar per kvadratmeter och år är ribban som byggare och fastighetsägare måste nå  för att få investeringsstödet, vilket ligger 20 procent under byggnormen. Men det finns ytterligare ett ekonomiskt incitament för de som kommer ända ned i 45 kwH/kvm och år.

– Då får man 1,75 gånger pengarna, en smart satsning. Jag har fått positiv reaktion på detta från små byggare som går in med innovativ teknik för att nå upp till de högsta målen. När Boverket i sin tur sänker normerna så blir det en hävstångseffekt, menar Kaplan, som för övrigt har egen erfarenhet av miljonprogramsområden.

– Jag är uppvuxen i miljonprogrammet, berättar ministern, som minns hur det var i Rinkeby på 1980-talet och hur förfallet snabbt satte i gång – inte ens två decennier efter det att området smällts upp i bostadsbristens Sverige.

– Man var tvungen att rusta upp Rinkeby redan då.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.