Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Jag brinner för att göra skillnad och påverka framtidens individuella mobilitetslösningar”

Publicerad: 8 Mars 2016, 05:00

Läs Miljöaktuellts karriärföljetong där vi tar reda på vad hållbarhetsproffsen gör på jobbet. Näst på tur är Axel Edh, miljöstrateg på Volvo Cars.


Axel Edh har arbetat som miljöstrateg på Volvo Cars sedan 2009 och har jobbat med produktrelaterade miljöfrågor på Volvo Cars sedan 1996. I grunden är han utbildad maskiningenjör med inriktning mot energi och strömningslära vid Chalmers tekniska högskola.

Vad arbetar du som?

– Jag jobbar som miljöstrateg på R&D på Volvo Cars och min formella titel är Strategisk Rådgivare Miljö (Senior Strategic Advisor Environment).

Vad gör en miljöstrateg på Volvo Cars?

– Mina uppgifter på Volvo Cars kan sammanfattas med en portfölj av förutvecklingsuppdrag för miljöområdet inom R&D som matchar företagets strategiska inriktning. Dessutom jobbar jag med strategiska frågor som till exempel utveckling av affärsmodeller för miljörelaterade åtgärder och långsiktigt policyarbete.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Jag fungerar som spindeln i nätet i en mängd olika uppgifter och har möten med andra människor inom och utom företaget. Ett väl fungerande nätverk är en förutsättning för att få saker att hända och därför blir det naturligtvis många möten och telefonsamtal. Just nu är vi inne i en årlig återkommande fas där vi ser över den strategiska portföljen – i den ingår omvärldsbevakning och kartläggning av områden där vi ser ett utvecklingsbehov.

Vad är det roligaste med att vara miljöstrateg på Volvo Cars?

– Volvo Cars är inne i ett mycket spännande skede och de utmanande planer som omfattar bland annat miljöåtgärder på produktsidan gör mitt arbete spännande och krävande. Jag brinner för att göra skillnad och påverka framtidens individuella mobilitetslösningar.

Vilken är din största utmaning just nu?

– Jag brottas med ett antal viktiga frågor just nu. Bland dessa finns praktiska frågor som hur kommunikation och ledning av miljöutvecklingsarbetet ska se ut i en stor organisation. I andra änden finns mer strategiska frågor kring hur vi bedömer utvecklingsbehovet på längre sikt på alla våra viktiga marknader.

Läs även tidigare intervjuer med Båstads kommunchef Katarina Pelin, Stockholms läns landstings hållbarhetschef Charlotta Brask, KTH:s miljöchef Birgitta Westin och IBM:s CSR-ansvarig Susanna Salwen. Läs även om Stena Lines hållbarhetschef Erik Lewenhaupt, Akademiska Hus hållbarhetschef Mia Edofsson, miljöingenjören Jennie Fälth som arbetade för Läkare Utan Gränser i Bangladesh och Göteborgs universitets hållbarhetsstrateg Eddi Omrcen.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.