Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Jag kan inte avslöja mer än att det är oerhört jämnt i toppen”

Publicerad: 1 juli 2012, 14:12

På tisdag delar Jordens vänner ut årets svenska greenwashpris.


Miljöaktuellt sprang på Lars Igeland från Jordens vänner och passade på att fråga hur det går med tävlingen som inget företag vill vinna, det svenska greenwashpriset.

Har du något stalltips på vem som vinner i år?

– Jag kan inte avslöja mer än att det är oerhört jämnt i toppen. Omröstningen pågår fram tills på tisdag klockan 12.00 och vi presenterar vinnaren på Jordens vänners seminarium som startar två timmar senare på Högskolan, säger Lars Igeland.

Om du ser tillbaka på året som gått, hur tycker du företag och politiker har skött sig när det gäller greenwash?

– Inför Riokonferensen har vi sett internationellt att det varit mer greenwash än någonsin. I Sverige har vi inte märkt av det så mycket, vilket kan beror på att miljödebatten i stort har lyst med sin frånvaro.

Andreas Carlgren (C) utsågs till årets grönmålare 2010, Maud Olofsson (C) 2011. I år är det dock inga politiker nominerade, utan nu står det mellan Stora Enso, Ikea, Svensk Kärnbränslehantering, Forest Stewardship Council (FSC) och Göteborgs Stad.

– Vi har bjudit in samtliga nominerade eftersom vi vill ha en diskussion kring frågan om greenwash, men vi har ännu inte hört tillbaka om någon tänker komma, säger Igeland.

***
Mer om varför de fem aktörerna har nominerats till det svenska greenwashpriset kan du läsa om här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.