Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jägare styr viltförvaltningsdelegationerna

Publicerad: 24 januari 2012, 09:53

Jägare är överrepresenterade i Sveriges viltförvaltningsdelegationer. Nu får den svenska rovdjurspolitiken kritik från forskare.


Ämnen i artikeln:

JaktRovdjurSkogVarg

En viltförvaltningsdelegation består av sex politiker och sju personer som representerar ett antal intresseområden – jakt, viltvård, naturvård, friluftsintresset, markägare, lokalt näringsliv och turism, skogsnäring och trafiksäkerhet. Nu har statsvetaren Simon Matti vid Luleå tekniska universitet undersökt delegationsrepresentanter i tre rovdjurstäta län och upptäckt en klar överrepresentation av jägare i delegationerna.
– Av de individer som ingår i delegationerna och som sitter som representanter för andra intressen så är det en ganska stor del som också räknar sig själva som jägare. På pappret representerar de annat, både politiker- och sak- och ägarintressen, berättar han för SR Ekot.

Främst finns
jägarnas överrepresentation i viltförvaltningsdelegationerna bland politikerna. Av 15 politiker som ingår i de tre undersökta delegationerna är 9 jägare. SR Ekot frågar Simon Matti vad detta kan få för konsekvenser.
– Det får ju den konsekvensen att just de frågor och intressen som jägarförbunden och jägare i allmänhet har i rovdjursfrågan får större tyngd i vildförvaltningsdelegationerna. Sen kan man diskutera om jägare är en homogen grupp som alltid tycker lika, men vår undersökning tyder lite på att det är så. Det finns vissa tydliga skillnader mellan jägargruppen och andra grupper i en del frågor. Det gör att makten i viltförvaltningsdelegationerna förskjuts lite grand till ett särintresse.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JaktRovdjurSkogVarg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.