Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Jägarförbundets frontalangrepp på WWF

Publicerad: 6 September 2011, 07:24

Jägarförbundet går till frontalangrepp mot Världsnaturfonden (WWF) och andra miljöorganisationer. Nu återstår bara konflikt om de svenska vargarna, skriver de på DNs debattsida


Ämnen i artikeln:

Jägarförbundet

Jägarförbundet är besviken över att regeringen ställt in vinterns licensjakt på varg. Nu återstår bara konflikt där vargen är den stora förloraren, med naturvårdens goda minne, skriver Torsten Mörner från Jägarförbundet och Torbjörn Lövbom från Jägarförbundets Rovdjursråd.

Representanterna är besvikna över att WWF och andra miljöorganisationer lyckats med att flytta den svenska vargförvaltningen till Bryssel:

”Internationellt har WWF varit mycket framgångsrik med sina artbevarandeprojekt. Strategin har varit lika enkel som självklar; ingen djurart kan någonsin bevaras utan att de människor som ska bo och leva med arten får vara med och styra förvaltningen och erbjuds möjligheten att minimera skadorna, samt kompenseras för de skador som ändå inträffar.Det är alltså samma WWF som nu flyttat vår svenska vargförvaltning till Bryssel och helt ignorerat vår landsbygdsbefolkning som ska leva med vargen och de skador som alltid följer i vargens spår.”

Enligt Jägareförbundet drivs miljörörelsen av helt andra motiv för att vilja rädda vargen

”Det var länge sedan våra största svenska naturvårdsorganisationer enbart drevs av en vilja och övertygelse om att rädda och vårda vår svenska natur. I dag är man helt beroende av medlemsavgifter och donationer från storstadsbor med dåligt samvete och då kan man inte ragga pengar med grodor, små fiskar eller ”äckliga djur” på affischerna. Då krävs vargar, eller för den delen pandor, orangutanger eller delfiner.”

De båda representanterna från Jägarförbundet menar att den svenska vargförvaltningen går åt rätt håll och att den minskade tjuvjakten på  varg är ett resultat av konstruktivt lokalt arbete. Men miljöorganisationerna har enligt dem motarbetet detta.

”Jägare och landsbygdsbor har arbetat konstruktivt i vargfrågan och erbjudit en kompromiss och en utsträckt hand. Vi har accepterat majoritetens vilja att ha en livskraftig vargstam och varit de som aktivt arbetat för det ute i landet där vargen finns. Att strida för vargens bevarande och en fungerande vargförvaltning i Stockholm är inte särskilt svårt. Vårt enda motkrav har varit att en säkrad vargstam i landet hålls på en så låg nivå som möjligt. Den utsträckta handen har man nu stampat på och kanske stängt dörren för en kompromisslösning i vargfrågan för gott.”

”Hittills har jägarna och andra som drabbas av vargen envist försökt att konstruktivt finna kompromisslösningar. I dag är det svårt att se några möjligheter till att fortsätta på den inslagna vägen. Nu återstår endast konflikt och den stora förloraren är vargen, med naturvårdens goda minne”, avslutar Torsten Mörner och Torbjörn Lövbom

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Jägarförbundet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.