Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jägarna: Svenskar är rädda för naturen

Publicerad: 6 juli 2016, 11:48

Svenska Jägareförbundet oroar sig för okunskap och rädsla för naturen.

Södermalmsbor känner inte igen en lövsångare och svenska folket har drabbats av biofobi. Nu varnas för risken att förståelsen för naturen har gått förlorad.


Med utgångspunkten att noll av 60 tillfrågade södermalmsbor känner igen en lövsångare pekar Svenska Jägareförbundet på att intresset och kunskapen om naturen har försvunnit. Det med risk för sämre förutsättningar att hantera viktiga hållbarhetsfrågor som följd. Under en paneldiskussion i Almedalen målades bilden upp av att Sverige består av skog – men ingen är där.

– Det är med oro vi märker att färre människor är ute i naturen. Finns inte kunskapen om det nära är det svårt att ta till sig information om skog, lantbruk, gruvdrift och hur det kan ske hållbart, sa Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet.

Samhällsdebattören Göran Greider uttryckte oro för att Södermalmsborna har dålig artkunskap eftersom de ofta är engagerade i klimatfrågor, och att klimatförändringarna kan avläsas i hur djur och natur påverkas. Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, lyfte frågan om att den så kallade betonggenerationen, den första generationen utan föräldrar med bakgrund på landsbygden, inte kommer ut i naturen och därmed missar långsiktiga perspektiv. Däremot pekade Sara Cousins, professor i naturgeografi på Stockholms universitet, på att artkunskap inte är en förutsättning för kunskap om naturen.

– Jag vill inte att alla ska kunna alla arter, miljö- och naturfrågor handlar om så mycket mer. Dessutom är det svårt att definiera vad natur är, många har olika uppfattning. Och vissa studier visar att vi är mer ute i dag än tidigare generationer, men på andra sätt. Att vistas ute behöver inte ske på det nationalromantiska viset, sade hon.

Göran Greider och Daniel Ligné menar dock att okunskapen om naturen har gått så långt att vi har blivit rädda för att komma ut i naturen.

– Det har uppstått en biofobi, jag så på tv hur en person blev rädd av att gräva upp en mask i jorden. Det är som att trädgårdsarbete har blivit en del av inredningsdesign, vilket kanske inte behöver vara fel, det är vackert med japanska broar, sa Göran Greider.

Något Daniel Ligné kände igen.

– Vi möter biofobi varje dag, skogen håller på att bli farlig och det lär vi oss i olika tv-program. Här har vi i Jägareförbundet en pedagogisk uppgift att förklara att det farligaste med att plocka svamp är bilresan till skogen.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.