Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jägarstrejken mot vargen sprider sig

Publicerad: 19 mars 2012, 09:52

Allt fler jägare protesterar mot regeringens vargpolitik genom att vägra göra eftersök efter skadat vilt. Snart kan kan systemet med eftersök slås ut.

Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonVargjakt

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är ATL Lantbrukets Affärstidning som berättar om hur jägarnas eftersöksstrej sprider sig. Tidningen skriver att det snart inte kan ske några eftersök med hund efter skadat vilt i Sverige. ATL har också intervjuat en grupp jägare i Svenljunga i Västergötland som är en av alla de grupper som startat eftersöksstrejk för att sätta fokus på vargfrågan.
– Vi vill sätta hård press på politikena. Det här går inte längre. Politikerna måste ta ansvar och snabbehandla frågan, säger Kjell Lennartsson i Svenljungagruppen till ATL.

Svenljungagruppens krav är att regeringen sätter ett tak på 150-210 vargar i Sverige och att staten tar fullt ansvar för de kostnader dessa vargar orsakar på landsbygden.
– Det här är en av de viktigaste frågorna för landsbygden framöver. Svenska folket vill inte utrota vargen, men de vargar som vi beslutar om ska också vara finansierade, säger Kjell Lennartsson.

Svenljungagruppen fick också i fredags träffa landsbygdsminister Eskile Erlandsson. För honom presenterade de en rad siffror om vad vargen kostade samhället.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev