Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jakop Dalunde: Cop 26 visar att klimattullar kan vara viktigare än globalt pris på koldioxid

Publicerad: 16 november 2021, 10:45

Jakop Dalunde berättade om sin syn på Cop 26 på konferensen Hållbart Näringsliv.

Foto: Miljöpartiet

Frågan om ett globalt pris på koldioxid överlevde inte till slutförhandlingarna under Cop 26 av flera olika orsaker. EU-parlamentarikern Jakop Dalunde tycker att klimatförhandlingarna istället tydligt visar vilket viktigt redskap klimattullar kan vara för EU att påverka andra länder.


Före och under Cop 26 höjdes många röster, bland annat från näringslivet, om behovet av ett globalt pris på koldioxid. Frågan togs dock inte vidare i slutförhandlingarna. Under dagens konferens Hållbart Näringsliv i Stockholm diskuterades frågan med EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) som menade att eftersom Kina och Saudiarabien får veto i en konsensusbaserad process, som den inom FN-systemet, är möjligheterna till framsteg gällande globalt pris på koldioxid små.

– Därför måste vi gå före och redan nu se till att skärpa prissättningen av koldioxid inom EU. En skarp utsläppshandel är den motor som företagen och industrin behöver för att få fart på den gröna omställningen, var hans budskap till publiken.

Jakop Dalunde anser också att Cop 26 tydligt visar hur viktiga EU:s planerade koldioxidtullar är för att pressa länder utanför EU att ställa om. 

– EU:s klimattullar tvingar också övriga länder att betala för sin klimatpåverkan. Det här har redan fått Ryssland att planera ett eget handelssystem för utsläppsrätter. Klimattullar är, till skillnad från ett globalt pris på koldioxid, ett verktyg vi kan använda redan i dag. 

Om Cop 26 var en framgång eller ett misslyckande beror enligt Jakop Dalunde vilket perspektiv man utgår från. Men han konstaterar samtidigt att marknaden redan påverkats av resultaten från Cop 26.

– Marknaden har tydligt prissatt resultatet från Cop 26 då priset för utsläppsrätter i ETS redan gått upp med 5 procent till rekordhöga 66 euro per ton koldioxid.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.