tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jakt och fiske ger snabbare evolution

Publicerad: 13 januari 2009, 08:43

Genom att fånga stora delar av en population varje år och sikta in sig på de största exemplaren förändrar människan djurens naturliga fortplantning.


Att vi riskerar att utrota arter som vi fiskar och jagar för hårt är allmänt bekant. Nu varnar emellertid forskare för att även om arterna inte utrotas kan de få problem med sin överlevnad på grund av våra jakt- och fiskevanor.

Forskare vid University of California Santa Cruz i USA menar nämligen att vår jakt efter mat gör att arterna som utsätts förändrar sig 300 procent snabbare än de skulle göra naturligt. Även anan mänsklig påverkan som föroreningar påverkar djur och växter, men det gör ändå bara att de förändras 50 procent snabbare än normalt.

Det tydligaste tecknet på hur vi påverkar våra bytesdjur är att de blir mindre och fortplantar sig tidigare. I snitt har forskarna funnit att en population som beskattas hårt blir 20 procent mindre än tidigare generationer samtidigt som de börjar fortplanta sig 25 procent tidigare.

Det här kan innebära stora problem eftersom djur som fortplantar sig tidigare än normalt har en tendens att få mycket färre avkommor. Hela arten kan då hamna i en ond spiral som snabbt leder till utrotning.

Orsaken till att djuren blir mindre är förstås att vi i första hand tar de största exemplaren. Det gör att de mindre exemplaren blir de som förökar sig vilket gör att generna för småväxta exemplar sprids snabbt. Förändringarna kan också ske mycket snabbt, det behöver inte tar mer än ett par decennier för att ske de skillnader forskarna beskriver.

Forskarna vill nu att vi tänker om och gör mer som naturliga rovdjur. Det vill säga att vi inte ska ta lika stor andel av population varje år och att vi ska undvika att fånga de största exemplaren. I annat fall finns det risk för att vi tvingar djuren att ändras så mycket att de inte längre kan klara sig i sin naturliga miljö och dör ut helt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev