Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Jakt på världens farligaste eko-brottslingar

Publicerad: 12 December 2008, 09:46

Det är 50 år sedan FBI utlyste sin första ”Most Wanted”-lista över landets farligaste kriminella. Nu skapas en lista över de värsta miljöbrottslingarna.


US environmental protection agency, EPA, har listat 23 efterlysta personer som är anklagade för allvarliga miljöbrott – allt från dumpning av giftigt avfall till import av omåttligt miljöovänliga bilar.

”Försök inte att gripa någon av de här personerna”, varnar EPA på sin hemsida i röda kraftiga bokstäver.
Istället hoppas de att folk ska inkomma med tips som kan leda till gripande av skurkarna.

På webbplatsen epa.gov/fugitives de 23 efterlysta miljöbovarna uppradade med namn och bild.

Bland de efterlysta finns bland andra Larkin Baggett som äger Chemical Consultants i Utah. Han rymde efter att ha anklagats för illegal dumpning av giftigt avfall.
”Med anledning av den mängd vapen som han hade vid tillfället för arresteringen, antas han vara beväpnad och farlig”, står det att läsa på webbplatsen.

Mauro Valenzuela är anklagad för att ha transportera förbrukade syrgasgeneratorer på ett flygplan som kraschade 1996 och dödade de 110 ombordvarande. Mauro Valenzuela inställde sig aldrig vid domstolen.

Vad som kan uppfattas som mindre allvarliga brott kan också leda till att man hamnar på ”Most wanted”-listan. Far och son Giordano begick synden att importera Alfa Romeo-bilar till Kalifornien, den delstat som är hårdast i att stoppa utsläpp. Alfa Romeo ligger långt över tillåtna nivåer. De båda männen antas ha flytt till Italien.

Tuffare budgetkrav har dock gjort att myndighetens resurser bantats. President George W Bush har heller inte prioriterat jakten på miljösyndarna, enligt The Guardian. Hittills i år har myndigheten påbörjat 319 undersökningar. Motsvarande 2004 var 425 fall. Hoppet läggs nu till att Barack Obama ska lägga mer krut på jakten.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.