tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jämförelse: Svensk naturhänsyn näst sämst

Publicerad: 5 september 2011, 08:30

Sverige är näst sämst på naturhänsyn i skogen, visar en internationell jämförelse från SLU.

Ämnen i artikeln:

Sveriges LantbruksuniversitetSnfSkog

En grupp forskare har jämfört naturhänsyn i olika länder. I Sverige lämnas mellan 3 och 5 procent av träden kvar i samband med avverkning – näst sämst i hela studien. Endast Finland med cirka en procent naturhänsyn är sämre.

Som en jämförelse ligger skogsbruket i stora delar av USA och Kanada på nivåer mellan 5-30 procent, ända upp till 50 procent. Tasmanien söder om Australien lämnar kvar 30 procent av träden. Tyskland har i princip förbjudit kalhyggesbruk.

Resultaten presenterades
på Föreningen Skogens Höstexkursion  och skickade enligt tidningen Skogsland ”en chockvåg” genom de församlade cheferna. SLU-professor Lena Gustafsson som var där för att presentera undersökningen ifrågasatte om det överhuvudtaget är till någon nytta att lämna kvar 3 procent.

Representanter från Naturskyddsföreningen säger att siffrorna visar på hur illa det faktiskt ser ut i den svenska skogen och att undersökningen borde leda till ett omedelbart agerande av regeringen.

– Den svenska modellen med frihet under ansvar fungerar inte. År efter år dokumenterar vi stora brister vid skogsavverkningar och påtalar detta för såväl markägare som Skogsstyrelsen och politiker utan att något handfast förslag till förbättring har presenterats [ … ] Skogsstyrelsen måste sätta ner foten och komma till en lösning, säger Malin Sahlin från Naturskyddsföreningen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev