Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jämställdhet ligger i alla bolags intresse

Publicerad: 8 mars 2019, 11:16

När det gäller hållbarhet är det inte bara i medvetenhet och beteende som kvinnor övertrumfar män. Evidensen för att ojämnställda organisationer underpresterar blir allt fler. Bolag med jämställda styrelser och ledningar ger betydligt högre avkastning.


Hållbarhet blir allt viktigare för svenska folket. Viktigast är frågan för kvinnor. En studie från Sustainable Brands index i fjol visade att hållbarhet är viktigt för 60 procent av Sveriges kvinnor. Det kan jämföras med de 40 procent män som gav samma svar.

Det gäller exempelvis livsmedel eller resvanor där en större andel kvinnor åker kollektivt. Beteendet är så etablerat att vissa politiker använder det som utgångspunkt i samhällsplaneringen. Eller viljan och förmågan att panta flaskor och burkar för att belysa en tredje konkret belag aspekt.

Även vid investeringar värderar kvinnor hållbarhet i högre utsträckning än män. 77 procent av kvinnor värderar hållbarhet högt jämfört med 65 procent av männen. 7 av 10 kvinnor värderar också jämställdhetsfrågor högt när de investerar i bolag.

Men det är inte bara i medvetenhet och beteende som kvinnan trumfar. Evidensen för att ojämnställda organisationer underpresterar blir allt fler. Bolag med jämställda styrelser och ledningar ger betydligt högre avkastning.

Samtidigt är Sverige de facto ett ojämställt land. Kvinnor tjänar 11 procent mindre än män i genomsnitt. Kvinnor tjänar mindre och har i mycket mindre omfattning ledande positioner, exempelvis är bara nio procent av Sveriges börs-vd:ar, som Dagens Industri idag rapporterade.

Utvecklingen går visserligen framåt, men långsamt. Är det då dags för kvotering?

Det tyckte näringsminister Ibrahim Baylan igår på systertidningen Veckans affärers galakväll för Näringslivets mäktigaste kvinnor.

Egentligen borde det inte behövas eftersom det ligger i allas intresse att få högsta möjliga avkastning på investerat kapital. Bolagsstyrelsernas valberedningar sitter på en nyckelroll här.

Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev