Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jan Björklund: ”olyckligt avskaffa skatt på konstgödsel ”

Publicerad: 12 mars 2012, 12:05

Ledande folkpartister går emot alliansen och vill införa en kadmiumskatt för lantbruket


Ämnen i artikeln:

Folkpartiet

För två år sedan avskaffade alliansen skatten på konstgödsel för att kompensera bönderna för prishöjningar på dieselbränsle. Det var ett olyckligt beslut, menar fyra ledande folkpartister, som nu vill sänka utsläppen av kadmium med hjälp av en ny skatt.

Så här skriver de på DN-debatt i helgen:

”En minskad och mer precis användning av gödsel i jordbruket är viktig både för att motverka övergödning och för att hålla tillbaka utsläppen av kadmium, som nästan all sorts konstgödsel innehåller. I detta perspektiv kan regeringens beslut att avskaffa skatten på konstgödsel ha varit olyckligt. Vi föreslår därför att en ny skatt införs, med sikte på att minska användningen av kadmium i jordbruket”

Skatteintäkterna ska enligt dem
satsas på forskning inom de areella näringarna, till exempel för att utveckla nya bekämpningsmedel och reningsmetoder, skriver Jan Björklund, partiledare (FP) Marit Paulsen, Europaparlamentariker (FP) Anita Brodén, riksdagsledamot (FP) och Karin Karlsbro, ordförande Gröna liberaler

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Folkpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.