torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jan Björklund vill stoppa utsläppsflytt

Publicerad: 3 juli 2016, 16:44

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill införa en gemensam koldioxidskatt inom EU.

Liberalernas partiledare hoppas på en gemensam koldioxidskatt inom EU. Under sitt Almedalstal pekade Jan Björklund ut klimatet som en av EU:s stora utmaningar.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Tillsammans med jobb och konkurrenskraft, terrorism, flyktingkris samt Ryssland ser Liberalernas partiledare Jan Björklund klimatet som en av EU:s stora utmaningar. Under sitt Almedalstal på söndagskvällen lyfte partiledaren läget i den europeiska unionen efter beskedet om Storbritanniens utträde. Och som en tredje framträdande utmaning nu betonade han klimatfrågan och pekade ut den som vår tids ödesfråga. Samtidigt meddelade Jan Björklund att Liberalerna under söndagen lanserat ett förslag på gemensam koldioxidskatt inom EU.

– En majoritet av utsläppen omfattas fortfarande inte av handeln med utsläppsrätter. Därför föreslår vi från Liberalerna en gemensam koldioxidskatt inom unionen. Det ska inte längre löna sig att flytta utsläppen till länder med lägre klimatambitioner, sa Jan Björklund.

Därefter pekade han ut arbetet med en ny gasledning från Ryssland till Europa som ett hot mot både klimatet och säkerheten. Dels för att gastillgången kan användas av Ryssland som ett maktmedel och dels för att det är en fossil energikälla. Något Jan Björklund kopplade till den svenska energiöverenskommelsen.

– När kärnkraften avvecklas i Tyskland ser vi en renässans både för kolkraften och den ryska gasen. Det behövs inget slutdatum för klimatvänlig kärnkraft. Slutdatum behövs för tysk kolkraft och rysk gas, sa Jan Björklund.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev