Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jan Björklunds tal i Almedalen: Fortsatt tunt med miljöbudskap

Publicerad: 3 juli 2017, 16:37

Det gick knappt att prata mindre miljö än söndagstalaren Jonas Sjöstedt. Men Jan Björklund lyckades.


I den politiska världen kan intresset för miljöfrågor pendla snabbt. För ett år sedan pekade Liberalernas partiledare Jan Björklund ut klimatet som en av EU:s stora utmaningar och föreslog en gemensam koldioxidskatt inom unionen. Under måndagskvällens tal i Almedalen nämndes varken klimat eller miljö en enda gång. Hotet nu handlar med Jan Björklunds ord om barn och människor som inte får samma chans i Sverige.

Därmed var det inte bara de uteblivna miljöbudskapen som påminde om Jonas Sjöstedts tal i söndags. Även Jan Björklund lade stor vikt vid samhällsklyftor och använde personliga berättelser för att exemplifiera sin politik. De båda partiledarna använde också sin tid på scenen för att kritisera Socialdemokraterna. Men med helt olika syn på konkret politik tog likheterna sedan slut.

Med avslutande ord om socialt ansvar och social välfärd knöt ändå Jan Björklund an till de frågor som många hållbarhetsproffs jobbar med. Exempelvis inom stadsplanering, jämställdhetsarbete, resursfördelning och jobbskapande. Återigen blev det tydligt hur de frågor som de senaste åren växt fram inom hållbarhetsbegreppet allt mer flyter ihop med den bredare samhällsdebatten.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.