Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jan Eliasson om milleniemålen: ”Det går alldeles för långsamt”

Publicerad: 7 juli 2011, 08:40

I dag presenterade Jan Eliasson FN:s årliga statusrapport för de åtta millenniemål i Almedalen.


Foto: Anders Hellberg

Hallå där…
Jan Eliasson, f.d. utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling, ordförande i Water Aid Sverige och en av FN:s generalsekreterares millenniemålsambassadörer.

I dag presenterar ni FN:s årliga statusrapport för de åtta millenniemål som världens samtliga länder ställt sig bakom. Hur står det egentligen till med mål sju, att säkerställa en miljömässigt hållbar utveckling?

−Arbetet går alldeles för långsamt. Problemet är att om vi inte arbetar för en rättvis, jämlik och hållbar värld, då skapar vi en farlig värld.

I juni nästa år hålls FN:s stora miljömöte, Earth Summit, i Rio de Janeiro. Vad måste till för att det inte ska bli ett nytt Köpenhamnsliknande fiasko?

−Det är viktigt att vara realistisk i målsättningarna och sikta på konkreta utfall. I Köpenhamn fanns det många brister. Med all respekt för miljöministrarna, men ska vi ändra strukturerna i samhället på det sätt som behövs, då måste de här frågorna upp på regeringschefernas bord, på finansministrarnas bord. Det helhetsgreppet fanns inte i Köpenhamn. Och nu, ja problemet nu är att det fortfarande inte finns tillräckligt med engagemang på den här nivån.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.