Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jan Peter Bergkvist: Här är fem stora trender för 2010

Publicerad: 15 januari 2010, 12:40

Jan Peter Bergkvist, författare och konsult, ser fem tydliga trender för år 2010.


Jan Peter Bergkvist, författare till Sustainability in Practice, listar fem tydliga trender för år 2010.

1. Klimatfrågan. Är här för att stanna och den blir allt tydligare i exempelvis lagstiftning men också i vårt beteende och tänkande.

2. Kritiskt år för Sverige.
Ur ett svenskt perspektiv har vi ett guldår, Stockholm är miljöhuvudstad och vi pekas ut som en ledare inom hållbarhet. Samtidigt är det ett kritiskt år eftersom det börjar hända stora saker i USA och där kommer det att gå fort. Vill vi kapitalisera på vårt försprång måste vi göra det nu.

3. Individens inflytande ökar.
Individer och deras kunskap kommer att få stor betydelse. Om hållbarhet blir den nya definition på vad som är lyxigt och trendigt och rätt så kommer tjänster och produkter att tvingas produceras rätt.

4. ”Sustainable design”. Det vill säga hela design- och framtagningsprocessen för produkter och tjänster kommer att få större fokus. Det handlar om allt från hur man designar en produkt till materialval och minimering, kemikalier, återvinning, förpackning, användning och så vidare.

5. Gröna möten, hållbara events, kommer att få stort genomslag i Sverige och världen.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.