söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Japan föreslår begränsningar mot ”aktieägaraktivism”

Publicerad: 15 mars 2018, 15:22

Att aktieägare engagerar sig i hållbarhetsfrågor och arbetar med aktieägaraktivism är en global trend. Nu föreslår den japanska staten nya regler som begränsar utvecklingen.


Enligt en artikel av Business & Human Rights Resource Center har en statlig panel med uppgift att förbereda en ny bolagsrätt i Japan offentliggjort ett förslag till en preposition som, om den antas, kraftigt begränsar aktieägaraktivism. I utkastet föreslås att aktieägare ska kunna lämna in som mest fem till tio motioner, vilket kritiker menar skulle ge företagen befogenhet att kassera många motioner som ”olämpliga” eller ”förvirrande”.

Johan Florén, ansvarig för hållbara investeringar på AP7 och ordförande för PRI, menar dock att det inte är så illa som det verkar. Enligt honom har Japan speciella regler som lätt går att missbruka och han tror att förslaget bland annat härrör från när en aktieägare med en tiondels promille kom med hundra förslag på ett år som företaget då var tvungna att hantera. Som en jämförelse tillåts aktieägare i USA lämna in ett förslag per person.
– Mitt intryck är att det inte är så farligt som artikeln utrycker det utan det är snarare ett försök att stävja ett missbruk. Sen får man såklart se vad reaktionerna blir. Nu är röstningssäsongen redan igång, men nästa år hade det varit intressant att kolla på vilka effekterna det fick.

Enligt Johan Florén finns det dock ingen anledning att oroa sig för ökad inskränkthet hos företagen. Tvärtom verkar trenden vara den motsatta.
– Förutsättningarna förbättras och aktivt ägande växer i omfattning. Aktieägaraktivism är större i dag än för fem år sedan och kommer att vara betydligt större om fem år än i dag.

Han anser att aktivt ägande är ett av de viktigaste bidragen till en hållbar framtid.
– Som ägare har man inflytande och om de största investerarna använder det inflytandet till att påverka bolagen i hållbar riktning blir det en mycket stark förändringskraft.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev