Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Japan-kris ger ras på chipsplattor

Publicerad: 24 mars 2011, 06:58

Krisen i Japan kommer att leda till ett kraftigt fall i den globala chipsproduktionen. Mer än en fjärdedel av produktionen kan försvinna.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörJapanJordbävningKärnkraftMiljöteknikTeknik

Katastrofen i Japan kan leda till att 25 procent av den globala produktionen av chipsplattorna (wafers) försvinner. Isuppli baserar sig på att två av de dominerande japanska tillverkarna av chipsplattor, Shin-Etsu Chemical och Memc Electronic Materials nyligen stängde två av sina största chipsplattfabriker.

Dessa två fabriker står för en fjärdedel av den globala tillverkningen av chipsplattor som används för att tillverka halvledare, uppger analysföretaget.

– Stängningen av de två fabrikerna kan få en enorm påverkan som sträcker sig bortom den japanska elektronikindustrin, uppger en av Isupplis analytiker och fortsätter:

– En minskning med 25 procent i utbudet får en dramatisk effekt på hela den globala halvledarproduktionen.

En av de fabriker som stängs, Shin-Etsus tillverkningsenhet i Shirakawa står för 20 procent av den globala produktionen av chipsplattor. Fabriken har fått mycket stora skador, både vad gäller lokaler och tillverkningsutrustning. Shin-Etsu försöker nu växla över sin tillverkning till sina andra fabriker, men det är oklart hur lång tid det kommer att ta.

– Vi ser ett antal stopp i tillverkningen som sker av olika skäl. En del av fabrikerna har inte påverkats av själva jordbävningen, men har ändå stängts som en följd av den allmänna krisen, beroende på personal- och logistikproblem, säger Dan Olds, som är analytiker på The Gabriel Consulting Group till IDG News.

Han spår att det dröjer minst några veckor, möjligen månader, innan bilden klarnar. Ett av de största hindren när det gäller att driva fabrikerna är att kärnkraften till stora delar ligger nere. I dagsläget använder Japan kärnkraft till ungefär 30 procent av sin energiåtgång och utan den måste nya gas- och kolbaserade energikällor till.

– Vi vet inte om landet har en tillräcklig kapacitet för att hantera sina industriella och konsumentrelaterade elkraftsbehov, säger Dan Olds.

Martin Wallström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev