Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Japan säger nej till nytt Kyoto

Publicerad: 2 december 2010, 12:29

Ingen får bära slips på klimatmötet i Cancún. Men frågan är om ledigare klädstil kan få förhandlarna att komma överens. Under onsdagen gick Japanska handelsministern ut hårt och sade nej till en förlängning av Kyotoprotokollet.


Ämnen i artikeln:

CancunJapanKyotoprotokollet

Japan som tidigare tvekat om att förlänga Kyotoprotokollet efter 2012 säger nu definitivt nej. De menar att de inte kan binda sig vid sådana långtgående miljökrav när deras ekonomiska konkurrenter – med länder som Kina, Indien och Indonesien – inte gör några som helst åtaganden.

Beskedet mottogs med häpnad av representanter från den stora G 77-gruppen av utvecklingsländer som ser en förlängning av protokollet som en förutsättning för samtalen. Japans omsvängning i frågan riskerar nu att försätta Cancun i samma låsning som Köpenhamn, rapporterar The Independent.

EU:s representanter i Mexico säger att de i alla fall kommer att hålla löftet från Köpenhamn att leverera 7 miljarder euro i snabbstartspengar till fattiga länder. Även USA och Japan uppger att deras utlovade snabbstartsbidrag snart är utbetalade, rapporterar DN

Ett fortsatt stridsäpple är kravet på offentliga redovisningar av utsläppsminskningar. I Köpenhamn bromsade framförallt Kina alla sådana krav. På mötet i Mexico trycker USA:s representanter hårt på sådana motprestationer för att betala ut olika former av klimatbistånd.

Erika Bjerström på SVT rapporterar att Bolivia och Saudiarabien gått ihop och blockerar REDD+, den marknadsekonomiska mekanism som styr hur rika länder ska betala fattigare för att rädda regnskogar undan avverkning.

Det socialistiska Bolivia gillar inte marknadslösningar.  Enligt Erika Bjerström höjs nu flera röster för att majoriteten av länder måste överge tanken på konsensus och gå vidare utan de värsta bromsklossarna.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CancunJapanKyotoprotokollet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News