Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Japan skrotar kärnkraftsutbyggnad – fokuserar på förnybar energi

Publicerad: 16 Maj 2011, 09:00

Det blir inga 14 nya reaktorer till 2030 i Japan. Istället fokuserar världens tredje största ekonomi på förnybar energi i form av sol-, vind- och bioenergi.


Den japanska regeringen har beslutat att stoppa de planer på utbyggnad av kärnkraft som lanserades 2010. Enligt planerna skulle landet bygga nio nya reaktorer till 2020 och 14 nya till 2030. Istället vill premiärminister Naoto Kan att en ny energiplan upprättas med större fokus på förnybara energislag, rapporterar Business Green.

– Vind, sol och biomassa bör bli en ny hörnsten i den japanska energipolitiken medan planerna på att utöka antalet kärnreaktorer i landet nu ska avvisas, sa Naoto Kan vid ett möte nyligen.

Enligt den tidigare planen skulle landets energiförsörjning till 50 procent bero på kärnkraft 2030 från 24 procent idag. Men såväl kärnkraft som olja kommer fortsättningsvis att utgöra de största energislagen i landet.

Naoto Kan vill också se energibesparingar som ytterligare en hörnsten i landets energipolitik.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.