måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Japans chockbesked: Vi sänker bara 8 procent

Publicerad: 11 juni 2009, 11:02

Japans premiärminister Taro Aso lät igår meddela att Japan bara planerar att minska sina utsläpp av växthusgaser 8 procent under 1990 års nivåer. Beslutet kommer att göra det svårare att nå ett avtal vid FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn.

Ämnen i artikeln:

JapanKöpenhamnsmötetEuGreenpeaceVäxthusgaser

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Beskedet från Japan kommer samtidigt som det pågår förhandlingar i Bonn om ett nytt internationell klimatavtal. EU har lovat att minska utsläppen minst 20 procent under 1990 års nivåer fram till 2020. Om fler industriländer tecknar ett avtal i Köpenhamn kan EU tänka sig sänkningar med upp till 30 procent.

Japan går åt en helt annan riktning och säger att de bara kan tänka sig minska sina utsläpp med 15 procent. Men då utgår man från 2005 års nivåer. Räknar man om det till 1990 års nivåer blir det bara en minskning på 8 procent – bara två procent mer än de mål man satte upp vid Kyoto-avtalet 1997.

Japans besked skapade stor ilska bland europeiska miljöorganisationer.
– Det är ett chockbesked från Japan. Det är en drastiskt otillräcklig ambitionsnivå om vi ska försöka nå två-gradersmålet. Japan är en stor ekonomi och de borde kunna prestera mycket bättre, säger Greenpeace talesperson Anders Hellberg som är på plats i Bonn för att övervaka förhandlingarna.

Enligt Greenpeace kommer beskedet att försvåra möjligheterna att nå fram till ett framgångsrikt avtal vid FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december. Som världens femte största utsläppsnation väger Japans klimatpolitik tungt. Om inte i-länderna kan tänka sig egna utsläppsminskningar kan det bli svårt att få de stora u-länderna att vidta några åtgärder.

Det japanska budet fick också kritik för att vara för magert från flera håll.
– Det är en stor skam, och det medför att det blir helt fel ton i förhandlingarna här i Bonn, sade till exempel WWF:s klimatchef Kim Carstensen i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev