Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Japanska strålningen har nått Sverige

Publicerad: 24 mars 2011, 13:50

Nu har den radioaktiva strålningen från Fukushimaolyckan nått Sverige. Men det handlar om så pass låga halter att den inte innebär någon risk för människor eller miljö.

Ämnen i artikeln:

FukushimaSverige

Strålsäkerhetsmyndighetens luftfilterstationer i Stockholm, Umeå och Kiruna har uppmätt mycket låga nivåer av jod -131. Stationerna i Gävle, Visby och Ljungbyhed har inte uppmätt några halter av det radioaktiva ämnet, skriver Svenska Dagbladet.

De radioaktiva ämnena färdas i luften, och faller ner till marken vid regn. De ämnen som är vattenlösliga går ända ner i dricksvattnet, men i det här fallet är det för små doser för att de ska utgöra någon hälsofara.

– Om det regnar så kan radioaktiva partiklar lösgöras från luften, men det handlar inte om mängderna vid Tjernobyl, det är det inte frågan om här, säger Martin Goliath på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till SVD.

I Stockholm har de hösta halterna uppmätts, cirka 0,3 millibecquerel per kubikmeter luft.

– Om våra mätningar skulle nå nivåer som handlar om 1 millibecquerel, så ligger det ändå fortfarande långt under gränsvärdet för radon i bostadshus, som då skulle ligga i storleksordningen cirka 100 000 gånger större.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev