Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Japanskt krig i Luleå

Publicerad: 10 februari 2009, 08:09

Det japanska snöbollskriget Yukigassen sprider sig över jorden. Nu har striderna nått Luleå tekniska universitet.


De är inte lätt att få cred på ett universitet. Men att vara bäst på snöbollskrig är ett sätt. Studenter vid Luleå tekniska universitet får nu möjligheten att bygga sin sociala staus genom att vara bäst på att kasta snöboll.

Det är det organiserade japanska snöbollskriget Yukigassen som ska gå av stapeln i staden. Sporten, vars namn bygger på yuki (snö) och kassen (strid), utkämpas mellan av två lag med vardera tio spelare och reglerna är hårt styrda av Japan Yukigassen Federation.

Under de senaste åren har Yukigassen spridit sig världen över. Årligen genomförs tävlingar ibland annat Kemijärvi i Finland, Vardø i Norje och Mt Buller i Australien. Studenter vid Luleå tekniska universitet är först ut i Sverige att anordna de japanska striderna

– Det känns ju fruktansvärt roligt och banbrytande att det nu finns en sport av det vi varit vana som ett vanligt snöbollskrig, kommenterar Mikael Jansson, från studentkåren på LTU och ordförande i svenska Yukigassenförbundet.

Att vinna tävlingen i Luleå innebär mer än bara lokal status på universitetet. Det vinnande laget får representera Sverige i de Nordiska mästerskap och i Europamästerskap i den japanska sporten.

Reglerna är förhållandevis enkla, men med hård noggranhet: Det är tio spelare i vardera lagen, varav fyra är anfallare, tre försvarare och två reserver. Lagen leds av varsin lagkapten. Banan är 10 x 40 meter. Båda lagen har varsin flagga som det gäller att lägga vantarna på – utan att bli träffad av en snöboll.

Kampen går av stapeln 12 februari i samband med vinterfestivalen på universitetet.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.