Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jäst sänds ut i rymden

Publicerad: 7 maj 2009, 09:14

Nasa skickar idag ut jäst i rymden med den lilla satelliten Pharmasat. Men det är inte en gåva till utomjordingar.


Pharmasat är en liten satellit på 4,5 kilo och ungefär lika stor som ett bröd. Satelliten ska skickas upp med en Air Force Minotaur 1-raket.

Inne i Pharmasat finns ett mikrolaboratorium där jästen sitter bekvämt medan satelliten kretsar runt Jorden i den låga farten 2.700 kilometer i timmen, skriver New York Times.

Sedan injiceras en antisvamp-drog i delar av jästpopulationen. Syftet är att se hur jästen reagerar. Tidigare har liknande experiment gjorts och några har visat att vissa organismer blir mer hårdnackade när de är ute i rymden, fortsätter New York Times.

Viktlösheten kan vara orsaken till att mikroorganismer ändrar sitt beteende. Det kan vara så att vissa gener stängs av eller att reaktionerna inne i cellerna sker annorlunda, skriver New York Times.

Tack vare att man bättre kan förstå hur mikroorganismer fungerar i rymden går det också att dra bättre slutsatser om hur de kom till Jorden. En teori är att livet började på Mars men mikroorganismer fördes sedan med hjälp av meteoriter till Jorden.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.