Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jättebatteri fixar vindkraftens fluktuation

Publicerad: 4 januari 2012, 11:30

Snabbladdade litiumjonbatterier är på allvar på väg in i vindkraftsbranschen. Nu bygger A123 Systems en jätteanläggning i anslutning till en vindkraftspark på Hawaii.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiVindkraftCleantechGreentechVindkraftsparkLitiumjonbatterier

A123 Systems meddelar att en vindkraftspark på Hawaii kommer att använda företagets batterier för att öka tillförlitligheten i energiproduktionen. Auwahi Wind-projektet, som har en produktionskapacitet på 21 megawatt, kommer att backas upp av en batteribank som kan leverera 11 megawatt, skriver CNET News.

Det är andra gången inom ett år som A123 Systems levererar en batterianläggning i anslutning till en vindkraftspark. Laurel Mountain-parken i West Virginia har tidigare kopplats upp mot en batteribank på 32 megawatt.

Foto: A123 Systems

Tanken är att batterierna ska bidra till en stabilare elförsörjning, som annars är helt beroende av vindförhållandena.

En fördel med just litiumjonbatterier är att de snabbt kan leverera en stor mängd energi. Enligt A123 kan systemet upptäcka variationer i utbudet och bidra med batteriets 11 megawatt inom loppet av millisekunder.

Energilagring är extra lönsamt på Hawaii, eftersom delstaten har de högsta elpriserna i USA.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.