Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jätteinvesteringar för gemensam elmarknad

Publicerad: 4 oktober 2010, 05:47

En gemensam nordisk slutkundsmarknad för el blir en dyrbar historia. Bara affärssystemen väntas kosta hundratals miljoner kronor att modernisera de närmaste åren.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Norden planerar införa en gemensam slutkundsmarknad för el till år 2015 för drygt 14 miljoner elkunder. Det betyder att över 800 elhandelsbolag och elnätbolag behöver modernisera kommunikationssystem, affärssystem och på sikt även elmätare.
Energiministrarna i Sverige, Norge, Finland och Danmark har nyligen fått utredningen som de beställde i slutet av 2009.

De fyra nordiska länderna ska införa en gemensam reglering så att samma it-system kan användas av elnätbolag och elhandelsbolag i samtliga fyra länder, vilket borde sänka kostnaderna för elföretagen. Idag har varje EU-land sin nationella reglering av elhandeln vilket innebär unika it-system i varje land.

– Konkurrensen mellan it-systemleverantörerna kommer att öka, vilket sannolikt sänker kostnaderna för elnätbolag och elhandelsbolag, säger Daniel Norstedt i Energimarknadsinspektionen och Nordreg som svarat för utredningen.

Grundbulten i den nordiska slutkundsmarknaden är en harmonisering och modernisering av it-systemen:
I dag har vart och ett av de fyra nordiska länderna sin egen standard för utbyte av elmätardata och information om elnätet. Elnätbolag och elhandelsföretag använder 10 till 20 standardiserade edi-meddelanden, se vidare faktarutan. Standarderna ser olika ut i de olika nordiska länderna.
Norden ska få en standardiserad handelsprocess vid försäljning av el. Detta kräver en harmonisering och modernisering av affärssystemen så att alla handlar el på samma sätt.
På sikt ska smarta elmätare införas vilket ger nya möjligheter att sälja el, till exempel att införa försäljning av el per timme. Införande av smarta elmätare för hela Norden handlar om investeringar över 10 miljarder kronor.

Stora elleverantörer som Vattenfall menar att målet kan nås medan det finns ett antal elnätbolag, elbolag och systemleverantörer som varnar för att det helt enkelt är omöjligt att klara moderniseringen till 2015.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News