Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jättekamera letar asteroider

Publicerad: 25 november 2008, 07:49

Världens största digitalkamera ska kunna hitta asteroider som bara är 300 meter i diameter.


Nästa månad kommer det första av fyra teleskop som ska söka efter asteroider att tas i drift på Hawaii. De fyra teleskopen ska alla ha en 1,8-meters spegel med varsin CCD-digitalkamera. Just kameran är lite speciell för med en upplösning på 1,4 miljarder pixlar ska den vara värdens största digitalkamera om man ser till upplösningen.

Teleskopen ingår i projektet Pan-Starrs som drivs av University of Hawaii och vars syfte är att leta efter asteroider som passerar nära jorden, så kallade Near Earth Objects eller Neos. Pan-Starrs-teleskopen ska vara åtminstone tre gånger så kraftfulla som de teleskop som används för att hitta Neos idag när det gäller mängden ljus de kan samla in och de ska också kunna täcka en större del av himlen under sina sökningar.

CCD-kretsarna som används kan kompensera för turbulens i atmosfären vilket gör att de kan se även förhållandevis små asteroider. Neos som är 300 meter eller större ska kunna upptäckas. En sådan asteroid skulle inte kunna slå ut allt liv på jorden, men den skulle slå ner med en kraft motsvarande 1 000 atombomber och definitivt ställa till med en enorm skada.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev