måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jättemeteorit över södra Sverige

Publicerad: 19 januari 2009, 07:40

Under lördagskvällen hände något som inte händer varje dag: en meteorit lyste upp hela natthimlen


Södra Sverige fick uppleva något ovanligt under lördagskvällen den 17 januari, då en stor meteorit slog ned genom atmosfären och drog ett lysande spår efter sig. Den var så kraftig att en observatör berättar att hela himlen lystes upp av ett blågrönt ljus klockan 20.08 i Göteborgstrakten.

Att någon lyckats filma den är nästan ännu märkligare, eftersom man sällan står med kameran på när det händer. Det var bröderna Roger Svensson och Marcus Wilborgsson  i Svensköp utanför Hörby som hade satt upp en övervaknignskamera på prov och hade denna obegripliga tur.

Vi kan bara gratulera fotografen och ber honom höra av sig till redaktionen med mera upplysningar.

Förra gången något liknande hände, var den 22 november 2008, när en ungefär lika stor meteorit visade sig över västra Kanada. Före det hände det den 20 februari 2008 i USA.

En kanadensisk polispatrull får ta åt sig äran för denna film.

Meteoriter av vattenis eller sten slår ned i atmosfären hela tiden, flera hundra varje dygn, men de är oftast inte större än sandkorn och åstadkommer så små strimmor på himlen att de inte syns med blotta ögat. De går dock att höra på radio.

Årliga kometregn – ut och njut

Två gånger varje år går Jorden igen kometsvansar på sin bana runt Solen och då kan himlen under några nätter ibland lysas upp av ett regn av lite större meteoriter. Det ena stora regnet, Perseiderna i augusti brukar reultera i 50-60 streck över himlen per timme, medan det andra, Leoniderna, i november brukar resultera i 20 streck per timme, men vissa tursamma år kan det komma upp i flera tusen. Perseiderna heter så för att partiklarna ser ut att komma från en punkt på himlen med centrum i stjärnbilden Perseus, men är i själva verket rester av svansen efter kometen Swift-Tuttle. Leoniderna ser på samma sätt ut att härstamma från stjärnbilden Lejonet, men kommer egemntligen från kometen Tempel-Tuttle. Om du går ut dessa nätter och tittar uppåt väldigt länge kan du få se en eller annan meteorit. De ser ut som ett snabbt uppkommet vitt streck över himlen och de försvinner efter ett pr sekunder. En rekommendation är att du klär dig varmt, tar med en fällstol och en termos med kaffe och sätter dig på ett ställe där gatljusen inte syns.

http://www.qedata.se/js_astronomigalleri.htm

Radioamatörer brukar ha glada dagar under meteoritregnen eftersom meteoriterna, både de synliga och de osynliga, drar joniserade spår efter sig på himlen. Meteoritstuds, kallas det. Spåren är alltså ledande och fungerar som reflektorer för radiovågor som normalt inte annars reflekteras i stratosfärens E-skikt. Således är det vanligt att man kan höra fjärran VHF-sändningnar på till exempel 144 eller 432 MHz reflekteras kort i meteoritsvansarna. En duktig radioooperatör kan ofta klämma igenom ett morsemeddelande på 30-40 tecken på bara en meteoritsvans.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7836656.stm
http://www.youtube.com/watch?v=pX6KXsdGsR0

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev