Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jätteostronet har börjat producera elektricitet

Publicerad: 24 november 2009, 07:58

Nu är det officiellt. Aquamarines jätteostron har satts i drift.


Ämnen i artikeln:

Vågkraft

Skotska Aquamarine Powers vågkraftssystem Oyster sattes i drift vid Orkneyöarna norr om Skottland i förra veckan. Det fullskaliga exemplaret producerar därmed kraft som ska matas in i elnätet och förse Orkney-borna med elektricitet. Aquamarines bedömning är att 20 ostron ska producera tillräckligt mycket kraft för att försörja 9.000 trerummare.

– Det här är en miltsten för Aquamarine Power och för den skotska sektorn inom marin förnybar kraft, sa premiärministern Alex Salmon, vid ceremonin, samtidigt som han berättade att den skotska potentialen för förnybar energi är 60 GW och att vattnen kring Skottland rymmer 10 procent av den euroepiska vågkraftspotentialen och 25 procent av tidvattenpotentialen.

Oyster arbetar på grunt vatten, mellan 10 och 16 meter.

Vågkraftverket Oyster bygger på att ostronet, som arbetar på mellan 10 och 16 meters djup, öppnas och stängs varpå vatten pumpas i land där generatorer alstrar mellan 300 och 600 kW. Aquamarine utropar installationen vid Orkneyöarna till både världens största fungerande hydroelektriska vågkraftssystem och världens första dito. Till fördelarna med Oyster framhåller Aquamarine enkelhet, få rörliga delar och att de elektriska delarna av konstruktionen är placerade på land.

Samtidigt som Oyster hade premiär meddelade preimärministern att Aquamarine får nära 1 miljon pund, cirka 11,5 miljoner kronor, för att utveckla nästa generation av ostronet, Oyster 2. I juli fick företaget omkring 720 miljoner kronor. I somras vann Aquamarine det brittiska energipriset ”Innovator of the year” för vågkraftstekniken Oyster Wave Energy Converter.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vågkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News