Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jätteprojektet på is

Publicerad: 19 januari 2010, 12:48

Vindkraftsprojektet Middelgrund är lagt på is. Orsaken: systemet med elcertifikat fungerar inte.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Universal Wind Offshores vindkraftprojekt Middelgrund utanför Hallandskusten skjuts på framtiden. Det rapporterar Hallandsposten. Middelgrund är landets näst största tillståndsgivna vindkraftprojekt.

Det är det andra stora stoppet på kort tid. Förra veckan meddelade Vattenfall att det största tillståndsgivna projektet, Kriegers Flak, i Östersjön läggs på is.

I bägge fallen anför projektörerna ekonomiska skäl till beslutet. Bankerna vill inte låna ut pengar till stora vindkraftsprojekt när de ser vad systemet med elcertifikat ger. Ersättningen är för låg, menar Matthias Rapp, vd på Svensk Vindenergi.

– Bankerna kan ju räkna, och de ser att det här i vissa fall kan vara lite skakigt, säger Rapp till Hallandsposten, och menar att den sammanlagda ersättningen för vindkraftsel i dag är cirka 10 procent för låg för att det hela ska gå ihop.

På Middelgrund är tongångarna ungefär desamma.

– Vi har alla erforderliga tillstånd för att påbörja byggnationen. Men det är inte ekonomiskt försvarbart att göra det, säger Ola Gejervall, vd på Universal Wind Offshore som driver projektet, till Hallandsposten.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.