Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jättesatsning på kemikaliekontroll

Publicerad: 21 september 2009, 13:58

Kemikalieinspektionen får kraftigt ökat stöd i regeringens höstbudget – över 20 procent. Det här ska pengarna användas till.

Ämnen i artikeln:

Kemikalieinspektionen

Miljösatsningar står för drygt 5 miljarder kronor av regeringens höstbudget. En av de stora vinnarna är Kemikalieinspektionen som får ett extra tillskott på 30 miljoner kronor – över 20 procent av myndighetens totala anslag – för att bättra på kontrollerna.

— Det är ett välkommet tillskott. Det ger oss en chans att jobba bort ”ryggsäcken” av gamla ansökningar för bekämpningsmedel, säger Jan Hammar, ställföreträdande GD på Kemikalieinspektionen.

Arbetet har släpat efter på myndigheten och de långa handläggningstiderna sinkar företag som importerar bekämpningsmedel till jordbrukssektorn. Nu finns det enligt Jan Hammar förutsättningar att hinna ifatt och att titta framåt.

Men tillskottet ska också räcka till att kontrollera och göra prövningar enligt de nya biocidreglerna – till exempel den ökade användningen av silver som bakteriedödare i kylskåp – och för att vara med i EU-arbetet om farliga kemikalier i konsumentprodukter.

Ett annat område som får fortsatt stöd är kartläggning av risker för skred, erosion och översvämning. Lantmäteriet och Statens Geotekniska Institut ska göra kartläggningar av skredrisker i Göta Älvdalen. SMHI kommer att spelar en viktig roll för att kartlägga översvämningsdrabbade områden och hjälpa kommuner och länsstyrelser.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev