Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jätteväxthuset i Linköping – vad hände?

Publicerad: 18 augusti 2016, 12:23

Undrar du också vad som hände med Plantagon World Food Building, det 60 meter höga vertikala växthuset som skulle byggas utanför Linköping år 2012? Nu berättar den ansvariga arkitekten vad som hände och vad som nu är på gång.


Första spadtaget: Nu byggs Linköpings jätteväxthus” – den en artikeln skrev vi i februari år 2012. I dag, fyra och ett halvt år senare, lyser det jättelika växthuset med sin frånvaro och många som följde det intressanta projektet då antar förmodligen att projektet är nedlagt. Därför var det säkert många som blev överraskade när det nyligen offentliggjordes att projektet tilldelats det prestigefyllda priset The International Architecture Awards 2016 av arkitekturmuseet i Chicago.

Nu berättar Alessio Bocco, ansvarig arkitekt på Sweco, att projektet i högsta grad är levande.
– Allt – detaljplan, projektering och infrastruktur – tog mycket längre tid än vad någon kunnat tro. Men nu är vi i upphandlingsfasen och med stor sannolikhet kommer bygget att starta under hösten, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Den största orsaken till förseningen har enligt Alessio Bocco varit att infrastrukturen inte fanns på plats på det ställe där växthuset skulle byggas. Nu är detta åtgärdat och bygget kan komma igång.

Alessio Bocco säger att det växthus som nu byggs har samma utformning som det som planerades för fyra år sedan. Många idéer har dock utvecklats vidare, till exempel ska växthuset i dag också innehålla kontorsplatser. Växthusdelen av huset kommer att få ett söderläge, optimalt för växtlighet, medan kontoren kommer att få ett norrläge.
Odlingarna, som ska kunna producera 500 ton grönsaker varje år, ska integreras med kontorslokalerna och det närliggande energibolaget Tekniska verken. Här ska det ske ett utbyte av energi, näringsämnen och värme. Tanken är också att det ska ske ett utbyte av syre och koldioxid mellan människor och växter i fasigheten.
– Vi kommer också att använda koldioxid från biogasanläggningen på Tekniska verken, berättar Alessio Bocco.

Enligt företaget Plantagon och Sweco kommer växthuset att bli en unik demonstrationsanläggning för hållbar stadsodling i stor skala. Plantagon planerar också att på lång sikt skapa ett svenskt centrum för forskning och utveckling av urban livsmedelsproduktion för att säkra global matförsörjning.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.