Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jdome – en svensk spelinnovation

Publicerad: 5 november 2008, 11:42

Visst vill du ha virtual reality när du spelar Counterstrike? Helt omslutande bild? Nu finns den.


Det handlar om att öka realismen i spelandet. Den svenska uppfinnaren John Nilsson hade varit på Imax-bion Cosmonova på Naturhistoriska museet när han fick iden att tillämpa en halvsfärisk bildskärm på vanliga datorspel. Men det fanns trösklar på vägen till riktig Virtual Reality.

– Jag har väntat länge på att VR ska slå och jag har funderat på varför det inte fungerat. Men det är fortfarande för dyrt och för dåligt, säger John.

Resultatet av tankarna blev en halvsfärisk projektionsskärm som är tänkt att komma ned under 1500 kronor. Projektionen utförs med en helt vanlig videoprojektor som ansluts till datorns vanliga grafikkort.

För att få godtagbar realism måste man dock ställa ut spelets synfält, field of view, till bredbild. Det ger extra bildinformation vid sidan om själva handlingen. Även om denna uttrycks med lägre upplösning så spelar det ingen roll, för ögat kan vänja sig vid det. Alla spel där FOV kan ställas om, fungerar med Jdome.

– Något som skulle göra spelandet smidigare är om de reglage som ofta finns ute på kanterna av spelet flyttas in mer mot centrum, säger John och hoppas få hjälp från speltillverkarna.

När man spelar spel på en vanlig plattskärm har man ett synfält på kanske 20 grader och det är klart att det begränsar realismen. I Jdome får du ett synfält på 180 grader och realismen ökar markant.

Så enkelt! Varför har ingen tänkt på det förut? Eller, någon kanske har det?

Tekniska Museet har uppmärksammat uppfinningen och inbjöd John att visa upp den på sitt Nördcafé den 5 november. De utsåg honom också till en av Årets nördar. Bara det faktum att John anser att Uno Miltons modelljärnväg är det finaste på Tekniska Museet gör att vi på Teknik 360 anser honom vara en riktig tekniker!

Läs mer

Jdome presenteras på: jdome.com
Se videon på Youtube: www.youtube.com/watch?v=C-IvzpFE7nc
Tekniska Museets Nördcafé: www.tekniskamuseet.se/templates/Page.aspx?id=23593

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev