Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jeansjätten övergår helt till återvunnen bomull

Publicerad: 7 mars 2017, 12:37

2025 ska alla Levis produkter tillverkas av återvunnen bomull.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

I dagsläget är 21 procent av den bomull som Levis använder sig av i sin klädtillverkning återvunnen, och än så länge saknas tekniken som ska göra det möjligt att tillverka jeans av gamla bomullsplagg. För att lösa de tekniska utmaningarna har Levis inlett ett samarbete med techfirman Evrnu. Tillsammans har man än så länge skapat ett par proptotyp-jeans av fem gamla bomulls t-shirtar. En positiv bieffekt av processen visade sig vara att produktionen av krävde 98 procent mindre vatten än vad som vanligtvis krävs om man använder sig av nyskördad bomull.

För att få kunderna att lämna in gamla kläder driver Levis för närvarande återvinningsprogram i fem länder (USA, Kanada, Japan, Storbritannien och Tyskland) där kunder som lämnar in gamla kläder får 15 procent i rabatt på Levis-kläder. Som en annan del av sitt hållbarhetsarbete planerar Levis att expandera konceptet ”Levi´s taylor shops” där kunder kan få sina Levis jeans omsydda och lagade.
– Hållbarhet har blivit allt viktigare för oss. Vårt arv utgör grunden men om vi kan visa för våra kunder att vi också står för rätt saker och uppmärksammar rätt frågor blir vi mer moderna och relevanta, säger Michael Kobori, vice hållbarhetschef på Levis, till tidningen Eco-Business.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.