Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jeffrey Sachs: ”Det här är er generations absolut största utmaning”

Publicerad: 5 september 2012, 05:09

Chefen på The Earth Institute vid Columbia University är på besök i Sverige för att prata om hur världen kan gå vidare efter Rio+20-konferensen om hållbar utveckling. Här kan du se hans presentation.


Den kände amerikanske ekonomen och miljöprofilen Jeffrey D. Sachs är på besök i Sverige. Under tisdagen höll han en presentation inför ett hundratal personer på biografen Skandia i Stockholm. På plats fanns förutom Sachs även Johan Rockström från Stockholm Resilience Centre, Gunilla Carlsson, Sveriges biståndsminister, Måns Nilsson och Johan Kuylenstierna, båda Stockholm Environment Institute, som alla deltog i en diskussion med Sachs efter dennes framförande.

Enligt Sachs – som är chef på The Earth Institute vid Columbia University och även speciell rådgivare till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon – är det en minst sagt osäker framtid världens länder nu går till mötes. Detta blev tydligt inte minst efter den stora FN-konferensen om hållbar utveckling som hölls i Rio de Janeiro i början av sommaren.

– Jag tror det är rimligt att sammanfatta vår situation genom att säga att trots 40 år av ett globalt politiskt erkännande av utmaningarna med hållbar utveckling, så har vi haft förtvivlat få framsteg.

Den största utmaningen, menar Sachs, handlar om att vi ser ut att bli åtta miljarder människor på jorden redan år 2024, för att sedan bli nio miljarder runt år 2044. Denna dramatiska befolkningsökning kommer att föra med sig sociala, miljömässiga och ekonomiska utmaningar aldrig tidigare skådade.

Under seminariet vänder sig Sachs till publiken när han säger:

– För alla yngre personer här inne, det här är utan tvekan er generations största utmaning. Det är en oundviklig utmaning och en utmaning som saknar motstycke. Det vi ska prata om den här morgonen har ännu inte några svar. Här handlar det alltså inte bara om att skapa politisk vilja, även om politisk vilja är väldigt viktigt. Problemet är att vi faktiskt inte vet vad vi ska göra åt den här situationen. Vi har många potentiella svar, det finns många bra idéer, men ingenting har ännu presenterats på ett sätt som kan fungera på den skala som behövs.

Hela presentationen, med efterföljande diskussion mellan Sachs, Rockström, Carlsson, Nilsson och Kuylenstierna kan ses nedan (startar cirka 24:30 in):

Your browser does not support iframes.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News