lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jennie Fälth om karriärvalet som miljöingenjör i Bangladesh

Publicerad: 23 februari 2016, 05:00

Jennie Fälth, VA-ingenjör på Kungälvs kommun.

Missa inte Miljöaktuellts karriärföljetong där vi tar reda på vad hållbarhetsproffsen gör på jobbet. Näst på tur är Jennie Fälth, VA-ingenjör som arbetat för Läkare Utan Gränser i slumområdet Kamrangirchar i Dhaka, Bangladesh.

Ämnen i artikeln:

Ingenjör

Jennie Fälth är nyligen hemkommen från arbetet som miljöingenjör i Bangladesh. Där jobbade hon med ett arbetsmiljöprojekt i slumområdena Kamrangirchar och Hazaribaghi vid skinngarverierna. Jennies uppdrag var att undersöka olika föroreningar från industrin som befolkningen i Kamrangirchar och Hazaribagh utsätts förr via grundvatten, ytvatten, mark, luft och mat. Hon berättar att det var ett spännande men samtidigt utmanade uppdrag.

Jennie har tidigare studerat ett mastersprogram inom biologi vid Linköpings universitet och började sin karriär som miljöinspektör i Åre kommun. Hon har sedan dess arbetat som miljöingenjör inom den kommunala sektorn.

Vad arbetar du som?

– Jag arbetar som VA-ingenjör på Kungälvs kommun, men har varit tjänstledig i sex månader för uppdraget som Environmental Healt Officer för MSF:s Kamrangirchar slumprojekt i Dhaka, Bangladesh.

Vad gör en VA-ingenjör i Bangladesh?

– Under mina sex månader i Bangladesh har jag varit delaktig i ett arbetsmiljöprojekt. Där var min uppgift bland annat att ta reda på vilka kemikalier de använder i industrierna. Mitt fokus låg på läderindustrin och garverierna i Hazaribagh. Jag gjorde även en litteraturstudie över vilka föroreningar i luft, vatten, mark och mat som befolkningen i Kamrangirchar och Hazaribagh utsätts för.

Hur såg en vanlig dag ut på jobbet?

– Dagarna började med ett morgonmöte med hela personalen. Efter att läst mejlen och ringt flera samtal så besökte jag industrierna. Besöken gjordes tillsammans med vårt ”outreach team” som hade god kontakt med de olika fabrikerna och garverierna. Teamet hjälpte också till med översättning.

Vad är det roligaste med ditt uppdrag?

– Att få arbeta och lära känna projektets lokala personal. Det var enormt inspirerande att se deras engagemang för projektet och personerna som bor och arbetar i dessa områden.

Vilka var dina största utmaningar under uppdraget?

– Att förmedla allt jag upplevt och lärt mig. Den största utmaningen var nog att jag inte kunde röra mig som jag behövde på grund av ändrade säkerhetsregler. En annan utmaning var att det var svårt att få tag i de riktiga namnen på kemikalierna då de använde lokala namn. Men som tur var träffade vårt team två kemister som kunde hjälpa oss med de rätta namnen.

Läs även tidigare intervjuer med Båstads kommunchef Katarina Pelin, Stockholms läns landstings hållbarhetschef Charlotta Brask, KTH:s miljöchef Birgitta Westin, IBM:s CSR-ansvarig Susanna Salwen, Stena Lines hållbarhetschef Erik Lewenhaupt och Akademiska Hus hållbarhetschef Mia Edofsson.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev