Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Jens Holm (V): Utredning på utredning på utredning

Publicerad: 23 December 2011, 09:52

Anna-Karin Hatt får det att låta som om nettodebitering vore en nyhet – men få frågor har ”utretts” så länge utan resultat. Det skriver Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson Jens Holm i en replik till energiminsters debattinlägg om småskalig elproduktion.


Anna-Karin Hatt skriver i ett inlägg i Miljö-Akuellt att regeringen tänker vidareutreda nettodebitering av el (att en småskalig elproducent bara debiteras mellanskillnaden mellan den el man producerar och den man konsumerar). Hatt får det att låta som om detta vore en nyhet. Men få frågor har "utretts" så länge utan resultat.

Redan 2007 gav regeringen KTH-professorn Lennart Söder i uppdrag att utredare för att se över regelverket för anslutning av förnybara energikällor till elnätet. Dessutom skulle Söder han ge förslag om på eventuella förändringar av regelverket som behöver göras, bland annat frågan om nettodebitering. Ett år senare kom Nätanslutningsutredningen med flera konkreta förslag.

Ytterligare ett år senare, den 28 oktober 2009, tog radioprogrammet Klotet, P1 Vetenskapsradion, upp frågan under rubriken "Har regeringen missförstått utredning?" I programmet återges ett brev som Lennart Söder skrev till regeringen, eftersom han trodde att de missförstått hans utredning.

Därefter förflöt det nästan två år till innan dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) på DN Debatt den 23 juni 2011 presenterade ett antal förslag för att underlätta för elkunderna. Ett av förslagen är att göra det lättare för enskilda hushåll att leverera egen el ut på nätet med nettodebitering. Olofsson skriver: "Regeringen kommer att närmare utreda hur ett system med så kallad nettodebitering kan utformas."

Maud Olofsson lät sedan Energimarknadsinspektionen utreda saken. I riksdagen har vi debatterat frågan mängder av gånger. När vi röstade om egen el röstade de borgerliga partierna + SD ned vårt rödgröna förslag om egen el. I sammanhanget utreder även Energimarknadsinspektionen möjligheterna att införa nettomätning av el för små produktionsanläggningar för exempelvis solceller.

Hur länge ska dennas fråga utredas, och utredas igen, utan att det händer något konkret?

De tusentals elabonnenter, föreningar och företag som vill kunna leverera ut sin el på nätet har all anledning att känna sig svikna av två centerpartistiska näringsministrar i rad som utreder och utreder medan åren går.

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson V

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.