måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jernkontoret kräver att klimattullens effekt utredas innan den införs

Publicerad: 5 oktober 2021, 09:17

Helén Axelsson, miljö- och energidirektör på Jernkontoret, menar att klimattullarnas effekt måste utredas innan de eventuellt införs. Foto: Pia Nordlander

Jernkontoret har granskat EU-kommissionens åtgärdspaket ”Fit for 55” och reagerar bland annat på förslaget om klimattull. De menar att det är oklart om och hur klimattullar kommer att fungera.

Ämnen i artikeln:

EtsParisavtaletSverigeEuEu-kommissionenVäxthusgaser

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I EU-kommissionens lagstiftningspaket för att minska växthusgasutsläppen med 55 procent till 2030 finns förslag på klimattullar, eller gränsjusteringsmekanism som den egentligen heter. Samtidigt som klimattullarna införs ska industrins fria tilldelning i utsläppshandeln minska. Nu reagerar stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

– Innan EU börjar skära ner på den fria tilldelningen så måste gränsjusteringsmekanismens effekt utredas. Vi vet inte vilka effekter den får för alla de olika stålprodukter som tillverkas i EU, säger Helén Axelsson, energi- och miljödirektör vid Jernkontoret, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt Helén Axelsson kommer det att ta lång tid innan all världens stål, i enlighet med Parisavtalet, kommer att bära samma utsläppskostnad som EU:s stål. På grund av den relativt stora exporten kommer Sveriges stålindustri därför att påverkas i högre utsträckning av klimattullar än andra EU-länders stålindustri.

– Den globala marknaden är viktigt för oss och där fyller inte gränsjusteringsmekanismen någon funktion, för där är ju priset fortfarande lägre. Förslaget har inte tagit någon hänsyn till att det finns en marknad utanför EU och minskas tilldelningen för våra svenska företag blir det en ojämn konkurrenssituation till fördel för stål med relativt högre utsläpp. Exporten från EU måste därför kompenseras på något sätt, säger Helén Axelsson.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev