Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jet ski blir rumsren igen – med eldrift

Publicerad: 9 juni 2010, 04:17

Vi känner jet ski:n som en bullrig skitgris. Släng ut förbränningsmotorn så är problemet löst.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Att susa omkring på en jet ski har länge varit förknippat med smutsiga motorer och skadat djurliv. Amerikanska Silveira Customs vill göra farkosten accepterad igen genom att ersätta förbränningsmotorn med en el-dito, rapporterar Wired.

Nästa år ska den färdiga Green Samba finnas till salu.

Jet ski slog igenom stort i bland annat Sverige på 80-talet men fordonet blev snart bespottat och på många platser förbjudet eftersom att de då två-taktsmotorförsedda fordonen, även kallade PWC, Personal Watercraft, skitade ned farvattnen och skrämde vettet ur fågellivet på många platser. Att fyrtaktsmotorn senare har ersatt tvåtaktaren har gjort jet ski:n renare men inte tyst.

– Vi kände att the större PWC-tillverkarna inte gjorde sig någon brådska att adressera de här frågorna så vi beslutade oss för att själva tillverka den första vettiga elektriska ski:n – en PWC som är helt tyst och utsläppsfri, säger Kristen Silveira till Wired.

Att bara ersätta förbränningsmotorn visade sig inte fungera. Den typ av vattenjetaggregat som traditionellt används för framdrivning kräver för mycket effekt och tömmer batterierna på nolltid.

– Vi insåg att det krävs mängder med vridmoment för att få rätt prestanda på befintliga jet-framdrivningssystem, och att mycket av batteriet går förlorat för att få farkosten att plana, säger Kristen Silveira till Wired.

Lösningen blev att utveckla ett nytt jetsystem som uppges ge en toppfart på 56 knop eller drygt 100 kilometer per timme med bara en sjättedel av effektförbrukningen. Drifttiden uppges till tre timmar.

Under nästa år ska 500 stycken Green Samba, som jet ski:n heter, produceras. Något pris har inte spikats men enligt Silveira ska prislappen ligga i paritet med liknande maskiner med förbränningsmotorer.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.