Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

JK gav Kemikalieinspektionen eld i baken

Publicerad: 8 juni 2015, 04:45

Så här gick det till.


Det här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 5 juni.

I maj riktade Justitiekanslern, JK, allvarlig kritik mot Kemikalieinspektionen mot att produktgodkännanden av bekämpningsmedel tar för lång tid. Nu har myndigheten överlämnat en handlingsplan till miljö- och energidepartementet för att komma tillrätta med problemen.

Åtgärderna som presenteras handlar om planering och uppföljning, verksamhetsstöd, kommunikation och förbättrade relationer med företag och branscher. Inte minst ska myndighetens arbete fortsätta med en effektivare process.

Under 2014 infördes ett it-verktyg kallat ärendekompassen som används för planering, prioritering och uppföljning. Där till pågår arbetet med att ta fram rutiner, lathundar, checklistor och mallar för tillståndsverksamheten. Och i höst ska ett nytt handläggarstöd för regeltillämpning vara klart, som ska minska behovet av interna avstämningar kring tolkningsfrågor och ställningstaganden.

Miljöriskbedömingarna ska också effektiviseras efter en förstudie under förra året och en huvudstudie som genomförs i år. Bland övriga åtgärder nämns att personalen ska utbildas i den gemensamma värdegrunden för statsanställda.

______________________________________________

TIPS PÅ UTBILDNING:

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.