Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

JM sparkar 600

Publicerad: 24 oktober 2008, 10:43

Finanskrisen slår hårt mot nyproduktion inom byggindustrin. Nu varslar bygg- och fastighetsbolaget JM 600 anställda om uppsägning.


JM redovisar minskad vinst och betydligt tajtare vinstmarginaler för tredje kvartalet, enligt bolagets rapport som presenterades på fredagen. Effekterna av krisen på den finansiella marknaden sätter tydliga spår. Den snabbt vikande konjunkturen, förstärkt av den finansiella oron och försämrade förutsättningar för bostadsmarknaden, har gjort att kunderna har blivit mer avvaktande, framhåller bolaget.

För att möta den vikande efterfrågan på nyproducerade bostäder varslar JM i Sverige på fredagen nära 400 personer om uppsägning. Därtill har ytterligare 120 personer varslats i Sverige från juni och fram till idag. Utöver det omfattas 80 personer inom bolagets utlandsverksamhet.

Totalt berörs alltså nära 600 personer, av totalt 2.400 anställda. Förhandlingar med berörda fackförbund kommer nu inledas.

– JM arbetar utifrån strategin att inte produktionsstarta nya projekt om det inte finns en tydlig efterfrågan, kommenterar Johan Skoglund, VD och koncernchef i JM.

– När den vikande efterfrågan nu är ett faktum måste också bemanningen anpassas. Naturligtvis är det mycket beklagligt att vi nu tvingas varsla kompetenta medarbetare om uppsägning och att det rådande marknadsläget drabbar enskilda individer.

Planerad personalneddragning fördelas enligt följande: JM Bostad Stockholm 260 personer, JM Bostad Riks 250 personer och JM Utland 80 personer.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.