Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Jobbansökningar haglar över cleantechbolagen

Publicerad: 11 November 2009, 10:17

Att jobba med miljöteknik är hett. Det visar inte minst antalet spontanansökningar som haglar över cleantechbolagen.


Att jobba med cleantech lockar många att söka jobb spontant hos företag i branschen. Det viar en rundringning som Teknik360 har gjort. De senaste årens uppmärksamhet kring cleantech har lett till ett rejält uppsving.

– Vi får jättemycket spontanansökningar, vi har en egen mailadress för det, vi kan inte hantera det och vi uppmanar folk att maila på den adressen, säger Susanne Gustavsson på Åmål-baserade Cleanergy som utvecklar sterlingmotorer och som så sent som i veckan anställde tre personer.

Uppsala-baserade Seabased som verkar inom vågkraft är ett annat exempel.

– Ja, vi får många ansökningar, framförallt via vår hemsida men också från folk på västkusten, det är väldigt många som söker till oss, säger en talesperson på företaget.

Bakom det stora västkustska intresset för Seabased ligger sannolikt företagets satsning på en fabrik i Lysekil för tillverkning av vågkraftverk. Västkusten är hårt drabbat av uppsägningar i fordonsindustrin och något man på Seabased tror spelat en stor roll i mängden spontanansökningar.

Även på jättar som ABB bekräftas inflödet av spontanansökningar och konsultbolaget ÅF utgör inget undantag.

Ja, det fylls på hela tiden, säger Charlotte Witt, personaldirektör på ÅF.

Även energijättarna noterar ett större intresse som arbetsplats i kölvattnet av miljöteknikboomen.

– ja, min känsla är att många vänder sig till oss för att vi är intressanta ur det perspektivet att vi satsar på förnybar energi, säger Mikael Petrovic, pressansvarig på Eon.

Alla företag rekryterar inte för tillfället. Men av allt att döma kommer antalet intresserade när jobben kommer att vara stort. I en rapport från förnybart.nu nyligen uppskattades att Sverige kan få 60.000 nya jobb till 2020 inom förnybar energi och energieffektivisering. Satsningar på biobränsle motsvarande 38 TW kan enligt rapporten ge 21.000 till 25.000 jobb. Ökad tilförsel av el från vindkraft med 28 TWh spås kunna ge mellan 14.000 och 18.000 nya jobb. Tillförsel av el och värme från solenergi och vågkraft med 4 TWh kan ge mellan 5.000 och 10.000 nya jobb. Dessutom kan en satsning på energieffektivisering i byggbranschen ge mellan 20.000 och 25.000 nya jobb, enligt rapporten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.